Barion Pixel

2040-re egyetlen kazán sem lehet üzemben

2024. április. 10.

2030-tól csak megújuló energia

Az Európai Parlament döntése alapján 2030-tól csak olyan házak épülhetnek, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Az uniós üvegházhatású gáz-kibocsátás 36 százaléka tudható be az épületeknek. A cél az, hogy 2040-re egyetlen fosszilis tüzelőanyaggal működő kazán se legyen üzemben.

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20240308IPR19003/energiahatekony-epuletek-a-parlament-elfogadta-a-kibocsatascsokkentesi-terveket

Az Európai Parlament hivatalosan is elfogadta az épületek energiacsökkentésére vonatkozó javaslatokat. 2030-tól nem húzhatnak fel olyan épületeket amik üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, ezzel megnyitva a piacot a megújuló energiaforrásokra alapuló fűtési rendszerek felé.

A tagállamoknak lépéseket kell tenniük, hogy megszabaduljanak a szén-dioxidot kibocsátó fűtési rendszerektől, többek között a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésével.

2025-től a tagállamok nem nyújthatnak támogatást fosszilis tüzelőanyaggal működő önálló kazánok telepítéséhez. A pénzügyi ösztönzők tilalma nem vonatkozik a hibrid fűtési rendszerekre, amelyek a kazánt például naphőenergia-berendezéssel vagy hőszivattyúval kombinálják.

2050-re a terv szerint a legrosszabb energiahatékonyságú épületeket mind felújítanák és ezzel is csökkentenék a környezet terhelését.

megújuló-energia

A tagállamoknak olyan intézkedéseket kell hozniuk amivel támogatják ezeknek a terveknek a megvalósítását mégpedig a következő ütemben:

  • 2030-ra: 16%-al
  • 2035-re:  20-22%-al

Kell csökkenteni a természetben közvetlenül előforduló energiaforrások átlagos fogyasztását.

A már megépült lakóházakra fokozatosan napelemeket kell telepíteni és ellátni olyan berendezésekkel ami napenergiával működtethető.

Ezek az intézkedések nem terjednek ki:

  • Mezőgazdasági épületekre
  • Műemlékvédelem alatt álló épületekre

Az uniós tagországok mentességet adhatnak ezen kívül:

  • Különleges építészeti értéket képviselő épületeknek
  • Időszakosan használt épületeknek
  • Ideiglenes épületeknek
  • Templomoknak, imahelyeknek

A fűtés hűtés korszerűsítésére a legalkalmasabb eszköz a hőszivattyú. Az alábbi linkeken többet is megtudhatsz róla:

Milyen hőszivattyúra van szükséged? Segítünk választani!

Többet szeretnél tudni a hőszivattyúkról? Teljes útmutató a hőszivattyú megértéséhez.

A napelem rendszer előnyeiről.

Fizetési lehetőségek
x
GINOP